SALMORRETA ALACANTINA

La salmorreta és un sofregit fet a base de nyores, all, tomàquet, julivert i oli d'oliva que s'afegeix al propi sofregit dels arrossos, sobretot als de peix i marisc. Li aporta un gust diferent i intens.

Ingredients

- 5 nyores
- 5 grans d'all
- 400 g de tomàquet (triturat)
- 40 mL d'oli d'oliva verge extra
- 1 ram de julivert


Elaboració

- Rentar les nyores i assecar-les molt bé amb paper absorbent. Treure la tija, les llavors que porten dins i trossejar-les. 
- Pelar els grans d'all i tallar-los a làmines fines.
- En una paella abocar l'oli i l'escalfar-lo a foc mitjà. Quan estigui calent, afegir els alls laminats i les nyores trossejades. Confitar a foc baix durant uns 5 minuts. Quan els alls tinguin un color daurat i les nyores estiguin tendres, incorporar el julivert i barrejar-ho tot.
- Afegir el tomàquet triturat i deixar que es cuini tot a foc mig-baix durant uns 20-25 minuts fins que el tomàquet hagi perdut l'aigua, removent de tant en tant.
- Un cop fet, posar-ho tot en un got i triturar amb la batedora.

Quan està fred es pot omplir una glaçonera amb el sofregit per congelar en porcions individuals. Per cada ració d'arròs, calculant uns 40 o 50 grams d'arròs sec per persona, es posen uns 10 grams de salmorreta sobre el sofregit.

En els arrossos primer es pot fer el sofregit normal, després s'afegeix l'arròs perquè deixi anar una mica de midó i després es posa la salmorreta o bé es pot posar al final del sofregit. Millor no posar-la després del brou perquè aleshores es dilueix.

En cas que es vulgui fer salmorreta en un robot de cuina, primer s'ha d'escalfar l'oli i quan estigui calent, afegir l'all tallat a làmines, una mica més d'oli i les nyores. Deixar uns 3 minuts. Després, afegir el tomàquet i programar 35 minuts a 100 graus velocitat 1 destapat. Un cop fet, triturar la salmorreta 30 segons a velocitat progressiva 6-7-8.


Aquesta recepta està adaptada del blog: EntreNosotros (https://entrenosotros.consum.es/).