COCCIÓ DE LES LLEGUMS SEQUES


Mongetes i fesols

En general, cal posar les mongetes seques en remull en el doble d'aigua mineral durant unes 8 hores. Abans de cuinar-les, escórrer-les i esbandir-les sota l'aixeta.
Hi ha varietats, les més petites, que es poden coure sense haver-les de remullar. Els fesols de Santa Pau i els fesols d’ull ros o banyolins, es poden coure sense necessitat de remull previ. I a més, es couen en menys temps.

Per coure’ls, posar els fesols o mongetes en una olla amb aigua freda abundant que cobreixi 2 o 3 cm per sobre del llegum, sal, un raig d’oli, un gra d’all i llorer o altres herbes. Posar l’olla al foc. Quan arrenqui el bull, deixar coure a foc viu durant uns 10 minuts, sense tapa, i retirar l’escuma que pugui formar-se. Després, deixar coure a foc baix i tapar deixant una escletxa. Segons les varietats, tardaran més o menys temps a fer-se, però sempre serà per sobre de la mitja hora i fins a unes dues hores en el cas de les menes més grans i velles. Anar vigilant el punt de cocció fins que estiguin ben cuites. Amb olla ràpida tarden uns 15 minuts.

Llenties

Si les llenties són de les planes i més grans, cal posar-les en remull en el doble d'aigua mineral durant unes 3 hores. Abans de cuinar-les, escórrer-les i esbandir-les sota l'aixeta.
Les varietats més petites, com la pardina o la verdina, es poden coure sense haver-les de remullar. Només cal esbandir-les sota l'aixeta.

Per coure’les, posar les llenties en una olla amb aigua freda abundant, sal, un raig d’oli, un gra d’all i llorer o altres herbes. Posar l’olla al foc. Quan arrenqui el bull, deixar coure a foc baix i tapar deixant una escletxa. Segons les varietats, tardaran més o menys temps a fer-se, però el temps estarà entre mitja hora i tres quarts d’hora. Anar vigilant el punt de cocció fins que estiguin cuites sense que es desfaci el gra.

Cigrons

Posar els cigrons en remull en el doble d'aigua mineral durant unes vuit hores.Abans de cuinar-les, escórrer-les i esbandir-les sota l'aixeta.
Les menes més petites, els cigronets, necessiten menys temps.

Per coure’ls, posar una olla al foc amb aigua abundant. Quan bulli, afegir els cigrons, un bon raig d’oli, un gra d’all i herbes com llorer, romaní, pebre vermell… Deixar coure a foc viu durant uns 10 minuts, sense tapa, i retirar l’escuma que pugui formar-se. Després, deixar coure a foc baix i tapar deixant una escletxa. Segons les varietats, tardaran més o menys temps a fer-se, però sempre serà per sobre de la mitja hora, depenent de les menes. Anar vigilant el punt de cocció fins que estiguin ben cuits (de dues a dues hores i mitja). Amb olla ràpida tarden uns 15-20 minuts.

Es poden conservar en un pot de vidre, a la nevera, amb l’aigua de bullir-les i un raig d’oli que quedarà a sobre.


Un dels passos més importants a tenir en compte quan es couen els llegums és “l’espantat”, que consisteix a posar aigua freda durant la cocció perquè la pell no es desenganxi del llegum i aquest no es trenqui.
També es poden bullir amb el mateix aigua del remullat i en arrencar el bull, abocar-les dins un escorredor per tal d’"espantar-les". Després es tornen a poar al foc posant aquesta vegada brou, millor que aigua.


Aquesta recepta està adaptada del blog: Vegetariana mediterrània  (https://vegetarianabloc.wordpress.com/)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada